Dupa Tanase Scatiu, romancierul intra intr-un declin ce dureaza pana la sfarsitul carierei sale. In razboi debutase totusi promitator: conacul de la tara si casa boiereasca din oras, izolate de lumea din jur, erau pentru prima oara inlocuite de vibratia Bucurestiului si de agitatia multimii; in locul sentimentelor cuminti si previzibile, eroul romanului, Mihai Comanesteanu, incerca acum sfasieri erotice.
Dar totul recade curand in ideologie: presupunerea ca Razboiul de Independenta ar fi putut provoca o renastere nationala de proportii plaseaza totul in neverosimil. Neverosimilul se accentueaza prin reintoarcerea fortata a actiunii la anul 1877, folosindu-se insa aceleasi personaje din primele doua romane, a caror actiune se desfasurase insa mult mai tarziu, in ultimii ani ai secolului al XlX-lea.
Prin toate detaliile, actiunea din Viata la tara si Tanase Scatiu se petrece spre finele secolului; actiunea celui de-al treilea roman din serie ne aduce insa la anul 1877! Cat priveste extinsa parte documentara din In razboi de care autorul era foarte mandru, ea mai degraba viciaza constructia in ansamblul ei, situand romanul la distanta enorma de Razboi si pace. MIHAI ZAMFIR
Autor: Duiliu Zamfirescu
Format: Fizic
ISBN / ISSN: 978-606-778-411-4
Colectie: Hoffman Clasic
Gen: Fictiune
Subgen: Literatura romana
Limba: Romana
Dimensiune (mm): 200 x 130
Numar pagini: 180
An publicare: 2017