Am gasit in „Chemarea lui Kalangu”, cu placuta surprindere, un condei bine definit si o literatura exotica si fictionala, dar bine documentata, acolo unde este cazul. Bun zamislitor de personaje si de imagini plastice, Mihai Preda ne propune trei nuvele cu spirit pozitiv, transpunandu-ne, pe rand, in Congo, in timpul rascoalelor bastinasilor africani impotriva tiranului rege belgian Leopold al II-lea, in mai cruda scriere „Chemarea lui Kalangu”, in China, sub semnul Dinastiei de Jad, in aproape romantica „Raza de luna” si intr-o Rusie cuprinsa de un magic realism contemporan, in „Padurea de tungsten”.
Numitorul comun al diferitelor epoci si natii descrise de autor consta in capacitatea de a fi deosebit de atent la detalii. Detaliile reusite fac farmecul oricarei perceptii personale a evenimentelor povestite si sporesc impresia de autenticitate, iar ele sunt exact in cantitatea si calitatea necesare pentru a crea tabloul actiunii in curs.
Mihai Preda dovedeste un vadit talent nativ de narator si il recomand oricarui cititor dornic de istorii care ar putea sa fi fost sau sa fie candva, in orice trecut, prezent sau viitor imaginat, trairi reale.
Issabela Cotelin