Am hotarat sa abordam tema „aurului” pentru ca am observat ca aceasta este prezenta in constiinta oamenilor din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Mereu a fascinat si a dezvoltat in fiinta umana o multitudine de sentimente si trairi – de la cele mai calde si duioase la atitudini aberante, de o maxima duritate si ura, manifestari la nivelul individual sau colectiv, respectiv jafuri, crime si razboaie.
Ca o dovada ca aurul a atras inca din cele mai vechi timpuri ochii lacomi ai omenirii, putem aminti ca, in mormintele din epoca preistorica, arheologii au gasit numeroase obiecte de aur, asezate acolo de familiile bogate pentru cinstirea mortilor. In mormintele faraonilor egipteni s-au gasit obiecte de mare valoare, lucrate cu o deosebita arta. Chinezii foloseau aurul ca sa faca din el zei, ca un suprem omagiu adus puterii divine.
Insasi Biblia, ne spune ca la nasterea lui Iisus Hristos, cei trei magi de la Rasarit, cand au vazut pruncul cu Maria, mama lui, s-au inchinat si i-au adus ca daruri aur, smirna si tamaie.