Editura Hoffman foloseste cookies. Continuarea navigării presupune acordul dumneavoastră conform termenilor și condițiilor.

Ioana - Anton Holban

Ioana - Anton Holban
Anton Holban
Format: 13 x 20
Număr pagini: 214
ISBN: 978-606-778-392-6
Disponibilitate: În stoc
18,00 Lei Fără TVA: 17,14 Lei
Cant: Adaugă în coş

   Ioana (1934) este, ca si O moarte care nu dovedește nimic sau (mai cu seama) Jocurile Daniei (scris in 1926), un roman a carui textura narativa s-ar putea dilata la infinit. in Ioana, nici peisajul aspru-varos al Cavarnei, nici perspectiva infinit schimbatoare a marii nu modifica imaginea unui spatiu inchis, in care personajele s-au claustrat cu buna stiinta, incercand apoi, inutil, o evadare (de care sunt tot mai mult convinsi ca nu este posibila, incat definitorie pentru psihologia eroilor va fi nu vointa de a evada, ci mimarea ei). Care este conflictul din Ioana? „Doi oameni care nu pot trai unul fara celalalt si totusi se chinuiesc.”

   Dar relatia poate aparea si altfel: doi oameni care nu pot trai unul langa celalalt, si totusi nu se pot desparti. A ramane inseamna prelungirea chinului, a pleca inseamna recunoasterea esecului, orgoliu infrant. Fiecare dintre personaje este temnicerul celuilalt; captivitatea e asumata ca o fatalitate.

   Dupa cum observa Nicolae Manolescu, „spre deosebire de eroii masculini din celelalte romane ale lui Holban, traind in dureroasa nesiguranta, Sandu din Ioana stie; dar desavarsita transparenta a relatiei nu-l ajuta cu nimic. Cauza suferintei este in el, nu in afara. Mecanismul geloziei este urmarit la lucru in esentialitatea lui”

Nu sunt opinii despre acest produs.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta:Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rea           Bună

Introduceţi codul din imagine:Loading...