Editura Hoffman foloseste cookies. Continuarea navigării presupune acordul dumneavoastră conform termenilor și condițiilor.

Inima mamei

Inima mamei - George Cosbuc
George Cosbuc
Format: 13 x 20
Număr pagini: 222
ISBN: 978-606-46-0766-9
Anul apariției: 2019
Disponibilitate: În stoc
16,00 Lei Fără TVA: 15,24 Lei
Cant: Adaugă în coş

Istoria literară mai veche - începând cu Gherea și continuând cu Ibrăileanu și Călinescu - l-a prețuit pe „poetul țărănimii" și esențialul despre opera lui s-a spus cu dreptate, nu și fără unele ușoare prejudecăți estetizante. Dar poetul a rezistat chiar după experiențele de rafinament interbelic și înseși generațiile tinere de atunci, încercate de „modernism", îl stimau pe Coșbuc pentru autenticitatea filonului lui popular, în accepția cea mai profundă a cuvântului. (Confruntându-ne pe noi înșine, putem transcrie aproape neschimbat un articol de acum 25 de ani.) [...]
Coșbuc (...) a creat o poezie de disponibilitate clasică, în care nu e nimic circumstanțial, ci totul pare de suflu etern și universal. Și aceasta într-o epocă literară și politică străbătută profund de cele două curente: semănătorismul și poporanismul. Noi vrem pământ, poezia din 1894, care a avut un atât de larg ecou și peste hotare, nu e nici ea atât de circumstanțială precum s-a tot spus, ci, privită în contextul întregii opere coșbuciene, apare ca o expresie a revoltei prin acumulare de suferință, dar nu anume determinată, ci sub semnul blestemului pentru o nedreptate ce va trebui curmată, - altfel urmând a se dezlănțui inexorabilul. (...)
Lui Coșbuc îi lipsea temperamentul vulcanic al lui Goga, „cântărețul pătimirilor noastre", după cum nu era nici măcinat de timiditatea structurală a lui Iosif, care-și căuta un reazem privind nostalgic înapoi, spre sat.
Structura lui Coșbuc s-ar putea apropia de a lui Alecsandri, dar avântul creator al poetului ardelean este infinit mai mare, pentru că este mai direct și mai autentic generat și, prin aceasta, mai puțin permeabil. Desigur că obârșia autentic țărănească și-a dat contribuția în ceea ce privește rezistența la influențe, punând în condiții necontingente o originalitate a unui puternic talent. (...)

GEORGE IVAȘCU

Nu sunt opinii despre acest produs.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta:Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rea           Bună

Introduceţi codul din imagine:Loading...