Editura Hoffman foloseste cookies. Continuarea navigării presupune acordul dumneavoastră conform termenilor și condițiilor.

Cantece de vitejie

Cantece de vitejie - George Cosbuc
George Cosbuc
Format: 13 x 20
Număr pagini: 228
ISBN: 978-606-46-0742-3
Anul apariției: 2019
Disponibilitate: În stoc
16,00 Lei Fără TVA: 15,24 Lei
Cant: Adaugă în coş

Opera poetului, atunci când nu a fost trecută în manualele şcolare, a fost adesea ignorată de către burghezo-moşierime. Iar atunci când a fost analizată, a fost interpretată greşit, ca tot ce venea de la popor. Nu i se putea ierta poetului poezia Noi vrem pămint !. I s-a contestat de către unii critici pedanţi şi cosmopoliţi până şi cultura vastă ce o poseda, înţelegându-se prin opera sa o poezie care nu merită prea mare atenţie, nefiind „şlefuită” conform principiului „artă pentru artă”. Ori tocmai de la acest principiu se abătuse, şi se abătuse conştient, George Coşbuc: crease o poezie cu un puternic mesaj social, pe înţelesul tuturor, asemeni poeziei populare. Şi asemeni poeziei populare, opera poetului, prin reflectarea vieţii satului în toate manifestările (hora la nuntă, bucuria dragostei, filosofia senină la înmormântare, dragostea faţă de natură, lupta pentru dreptate socială, optimismul şi umorul) dezvăluie specificul naţional al poporului nostru.
Tematica poeziei sale a fost continuată şi dezvoltată în trecut de poeţi ca: St. O Iosif, Octavian Goga, iar în zilele noastre de poetul Mihai Beniuc, care, alături de alţi poeţi ai epocii socialiste, cântă viaţa nouă a satului românesc, pornit pe calea unor adânci prefaceri sociale.
Dacă în trecut ediţiile poetului de-abia dacă atingeau un tiraj global de câteva mii de exemplare, ediţiile apărute în anii de democraţie populară totalizează cifre enorme: sute de mii de exemplare. Nu este o statistică, este o ilustrare vie a dragostei de care se bucură în masele largi de cititori opera aceluia care a cântat şi „bucuria”, şi „amarul” poporului său.

C. MOHANU

Nu sunt opinii despre acest produs.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta:Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rea           Bună

Introduceţi codul din imagine:Loading...